Prov med miljöbränsle på ånglok i Gävle 7 maj (Järnvägsmuseet informerar)

av HP @, torsdag, april 28, 2022, 13:50 (58 dagar sedan)

Lördag den 7 maj kommer Järnvägsmuseet att testa miljöbränslen på ånglok.
Med på plats finns Dr Serchinger från Tyskland, som har utvecklat nya brännare för flytande bränsle, som enkelt kan monteras in i koleldade ångloks fyrboxar.

Vi har inför detta tillfället anpassat ångloket E2 904 för körning med det fossilfria bränslet Ecopar Bio 100, och loket kommer vara påeldat och visas upp.

Vi följer också utvecklingen av stenkolsfrågan och ersättningsbränslen. Vi har från England köpt in Ecoal, som är framtaget av CPL industries, tillsammans med museitågsbranschen, och tester har gjorts på flera banor i England i vinter.
Ecoal är gjort på stenkol och krossande olivkärnor, och minskar utsläppen med 50% mot ren stenkol, och röken med 80%. Vi kommer ha ytterligare ett ånglok påeldat (troligen R 976) som eldas med Ecoal.

Vi vill härmed inbjuda representanter från museitågsbranchen till Gävle den 7 maj. Inbjudan vänder sig till dig som representerar en förening med ånglok, och som behöver kunskap i dessa frågor. Det är alltså inte till för dig som privatperson som är allmänt ångloksintresserad.

Arrangemanget pågår mellan kl 10 och 13. Eftersom Järnvägsmuseet är stängt för ombyggnad, går det inte att ta sig in dit hur som helst, utan vi hämtar med ett tåg på Gävle Central kl 10.00 och ser till att ni är tillbaka klockan 13.00.

Under besöket bjuds ni på fika, och det ges möjlighet att titta på lok, installationer och bränsle, samt prata med JVM verkstads- och lokpersonal, liksom Dr Serchinger.

Det kostar inget att komma, men det viktiga som sagt är att representerar din förening och inte bara är en allmänt nyfiken person.

Obligatorisk föranmälan till ”resor@jarnvagsmuseet.se” senast onsdag 4 maj.
Ange även vilken organisation med ånglok som du/ni är aktiva i!

Välkomna!

Henrik Reuterdahl

Prov med miljöbränsle på ånglok i Gävle 7 maj

av -ch- @, torsdag, april 28, 2022, 17:22 (58 dagar sedan) @ HP

Ecoal är gjort på stenkol och krossande olivkärnor, och minskar utsläppen med 50% mot ren stenkol, och röken med 80%. Vi kommer ha ytterligare ett ånglok påeldat (troligen R 976) som eldas med Ecoal.

Aj, aj....kärnkrafteldat ånglok i Gävle på gång.
Först Nato och nu detta :-)

Prov med miljöbränsle på ånglok i Gävle 7 maj

av Legion44 @, fredag, april 29, 2022, 05:07 (58 dagar sedan) @ -ch-

Det är en sak jag aldrig förstått gällande miljön. Mitt i all iver i att rädda världen (eller åtminstone agera världens samvete utåt gällande Sverige) så stänger man ner kärnreaktorer utan riktigt ha täckning för det då man tvingas att köra en till två block på Karlshamnsverket som i sig eldas med 144.000 kubik brännolja i timmen för att bidra med reservel till det svenska kraftnätet pga elbrist.

Så varför denna iver över att rädda miljön när det på samma gång i varje svenskt hem idag ingår sååååå mycket tekniska prylar såsom, elbilar, surfplattor, smartphones, elcyklar, El-kickbikes, för att inte ens tala om vad användningen av sociala medier såsom Facebook kostar miljön då deras serverhaller i Norrbotten i runda slängar drar lika mycket ström per dag som en mindre svensk stad(!). Och de andra prylarna som både behöver ström liksom internet och litium för att fungera... Där ska vi inte ens tala om vad framställningen av dem påverkar miljön (exempel tillverkningen av en Tesla).
Att rädda miljön är bra och eftersträvansvärt men vilken ände bör vi börja i?

Prov med miljöbränsle på ånglok i Gävle 7 maj

av ford56 @, fredag, april 29, 2022, 06:51 (58 dagar sedan) @ Legion44

:-) Lär K

Sluta fjanta med sånthär meningslöst skit se till att andra länder kommer i kap i stället
Som saknar sophämtning mm mm :-(

Sverige är löjligt i samanhanget Sluta förstöra Landet det har ingen betydelse om vi kör kvar med kol på någon vetteran bana :-(

Prov med miljöbränsle på ånglok i Gävle 7 maj

av Överkörmästaren @, fredag, april 29, 2022, 09:31 (58 dagar sedan) @ ford56

Nu är ju det här ett forum för Järnvägsmusei vänner och andra som är vänner till järnvägshistorisk verksamhet. Med vänner som bara tycker att man kan skita i allting behöver man inga fiender…

Prov med miljöbränsle på ånglok i Gävle 7 maj

av JavelinX @, torsdag, april 28, 2022, 18:34 (58 dagar sedan) @ HP

Är det något för Sjöfartsmuseum/motsvarande att delta i? Ångfartygsbranschen står ju inför liknande utmaningar. Potentiell synergieffekt?

powered by my little forum