Selektortelfon i utlandet (Signaler/säkerhet)

av Anders Ljung, Friday, October 07, 2022, 17:02 (559 dagar sedan)

En mycket lätt fråga: Vad kallas selektortelefon på utrikiska? (Engelska, Tyska, mm)

Selektortelefon i utlandet

av Ulf Pålsson, Friday, October 07, 2022, 17:57 (559 dagar sedan) @ Anders Ljung

En mycket lätt fråga: Vad kallas selektortelefon på utrikiska? (Engelska, Tyska, mm)

Selektortelefonsystemet förefaller vara, har jag uppfattat, speciellt just för järnvägen, kanske för den svenska järnvägen. Därmed är det väl inte alls säkert att det finns någon motsvarighet på andra språk. Om det systemet ändå skulle finnas i ett eller flera engelskspråkiga länder, kan man ge sig den på att varje sådant land ändå har sin egen term för systemet. Om systemet möjligen finns i Tyskland och det därifrån har direktexporterats till andra tyskspråkiga länder (Österrike, Schweiz), kan det ju möjligen finnas en gemensam term på tyska.

Om man ska kommunicera med utlänningar på t.ex. engelska om selektortelefon är det nog lika bra att själv skapa en term på engelska och sedan förklara vad man menar med den, genom att beskriva systemet mer i detalj. Möjligen svarar då den andra parten: "Aha, det är det som vi kallar för xxxx." :-)

Selektortelfon i utlandet

av Richard Loe, Friday, October 07, 2022, 19:12 (559 dagar sedan) @ Anders Ljung

En mycket lätt fråga: Vad kallas selektortelefon på utrikiska? (Engelska, Tyska, mm)

Den ungefärliga brittiska motsvarigheten kallas för Selective Signal Post Telephone eller Selective SPT, och tillkom så att förare kunde ringa ställverket om dom blivit stående vid en blocksignal (detta ett krav under Rule 55, som det kallas). Systemet konstruerades av Western Eelectric och tillverkades främst av Standard Telephone and Cables (STC).

Selektortelfon i utlandet

av Per Wirback, Friday, October 07, 2022, 19:26 (559 dagar sedan) @ Richard Loe

En mycket lätt fråga: Vad kallas selektortelefon på utrikiska? (Engelska, Tyska, mm)


Den ungefärliga brittiska motsvarigheten kallas för Selective Signal Post Telephone eller Selective SPT, och tillkom så att förare kunde ringa ställverket om dom blivit stående vid en blocksignal (detta ett krav under Rule 55, som det kallas). Systemet konstruerades av Western Eelectric och tillverkades främst av Standard Telephone and Cables (STC).

Följande länk har en hel del matnyttigt om systemet, telefoni

Selektortelfon i utlandet

av Anders_W, Saturday, October 08, 2022, 10:53 (558 dagar sedan) @ Richard Loe

I åtminstone USA förekommer beteckningen Strowger efter uppfinnaren av ett selektorsystem där.

Selektortelefon i utlandet [förmodat missförstånd]

av Anders Järvenpää, Saturday, October 08, 2022, 12:18 (558 dagar sedan) @ Anders_W

Jag förmodar att detta är ett missförstånd. Utifrån begravningsentrepenör Strowgers idéer utformades så småningom en elektromekanisk steg-för-steg direktdriven väljarkonstruktion (two-motion selector) som bär hans namn och som förmodligen var den mest allmänt förekommande väljaren i automatiska telefonstationer i hela världen, dock kraftigt vidareutvecklad av många företag.

Däremot har jag aldrig hört att S. specifikt skulle ha konstruerat ett selektortelefonsystem.

Läs vidare om A.B. Strowger och hans kompanjoners konstruktioner exempelvis i kapitel 2 i del 1 av 100 Years of Telephone Switching av Robert J. Chapuis (IOS Press, Amsterdam 2003, ISBN 1-58603-349-2).

Selektortelfon i utlandet

av thn, Friday, October 07, 2022, 19:19 (559 dagar sedan) @ Anders Ljung

Läser man i 'LÄROBOK I ELEKTROTEKNIK för Statens Järnvägars Personal', Del IIC,
Telestationsteknik (utgiven 1956) så står det i Kapitel V under 'Selektorledningens historik':

Partsystem eller partledningar (på tyska Gesellschaftsleitungen eller Gemeinshaftsleitungen, på engelska: party lines) ha kommit att bli typiska för för järnvägstelefonien, men vi bör böra dock nämna, att systemet ifråga, som innebära, att två eller flera telefonställen anslutas till en och samma ledning, även användas inom den kommersiella telefonien.

Selektortelfon i utlandet

av Rolf Johansson, Friday, October 07, 2022, 20:34 (559 dagar sedan) @ Anders Ljung

Enlig LM Ericsson "Eriterm" från 1985:

Selektortelefonisystem
Eng: selective calling telephone system
Fr: système téléphonique à appels sélectifs
Sp: sistema de llamada selectiva

Selektortelefon i utlandet

av Anders Järvenpää, Saturday, October 08, 2022, 10:48 (558 dagar sedan) @ Rolf Johansson

Det är skäl att komma i håg att man med selektortelefonsystem avser ett telefonsystem med delad ledning och med selektivt anrop, således att ett anrop som avser ett visst telefonställe inte stör övriga telefonställen (med klockringning eller annat oljud).

Var och en av oss som stundom arbetar med en s.k. bantelefonledning med kodringning vet hur påfrestande det kan vara att urskilja anropet till den egna apparaten (exempelvis två korta och en lång) från anrop till andra apparater med låt oss säga en kort och en lång eller tre korta och en lång.

Det är lätt att förstå att arbetsmiljön i en tågexpedition med låt oss säga fem linjer med kodringning och livlig tågtrafik kunde bli rätt påfrestande för de tjänstgörande. Detta är en av de grundläggande faktorerna som ledde till utvecklingen av selektortelefonsystemen.

Karakteristiskt för selektortelefonsystemen är att ett stort antal telefonapparater kan anslutas till samma trådpar (således linje). Inom den publika telefonin har systemen med delad linje i huvudsak av linjebyggnadskostnadsskäl (party line) historiskt förekommit i stort sett i alla nät men antalet apparater som kan anslutas har vanligtvis varit två och som mest 8 stycken (nordamerika). Man strävade att avveckla systemen allteftersom abonnentnätet byggdes ut eftersom trafikavvecklingsförmågan i dessa arrangemang är synnerligen dålig av lätt förståeliga skäl.

Anledningen till att telefonapparaterna inte fick egna ledningar till en telefonväxel såsom i det publika telefonnätet eller i ett företagstelefonnät är givetvis den enorma ledningskostnaden detta skulle ha medfört, speciellt under blankledningarnas tidevarv. Järnvägar är vanligen tämligen långsträckta och ledningskostnaden skulle ha blivit orimligt hög och den genomsnittliga utnyttjandegraden (trafikvolymen uttryckt i Erlang per abonnentledning) samtidigt oftast tämligen låg. Selektortelefonen erbjöd således en ekonomiskt rimlig lösning på telefoniproblemet i långsträckta system såsom järnvägar. Den dåliga trafikavvecklingsförmågan uppvägdes dels genom att man anordnade direkta ledningar mellan telefonställen med stort inbördes trafikintresse och dels genom lämplig sektionering av selektorledningen.

För den läsgirige kan jag rekommendera:
[image]
Och här introduktionen:
[image]
[image]
[image]

Ericsson valde att uppfinna begreppet multi party line på slutet av för mig okända anledning.

Detta är den enda broschyren begreppet har kommit emot:
[image]
Och här introduktionen:
[image]
På finska används begreppet selektoripuhelinjärjestelmä.

Och på tyska begreppet Wahlrufanlage.

Här kommer pärmen till en elegant utformad broschyr för ett sådant system.
[image]
Samt introduktionen:
[image]

På ryska förefaller man begreppet Избирательный вызов (selektivt anrop) för motsvarande arrangemang.

Selektortelefonsystem har använts även längs andra typer av långsträckta system än järnvägar, exempelvis kanaler, motorvägar, oljeledningar och liknande.

Selektortelefon i utlandet - kodringning

av Torbjorn_Forsman, Sunday, October 09, 2022, 11:31 (557 dagar sedan) @ Anders Järvenpää

En engelskspråkig term för kodringning som man stöter på emellanåt är "Distinctive ring cadence". Har inte källorna framför mig just nu, men termen nämns i en del föreskrifter för abonnentapparater. Det bör vara i dokumentation från Australien och/eller Hongkong jag har sett uttrycket.

Selektortelefon i utlandet - kodringning - AXE

av Anders Järvenpää, Sunday, October 09, 2022, 13:47 (557 dagar sedan) @ Torbjorn_Forsman

Nu är vi långt på sidan av från diskussionens start men i det sista AXE-programpaket (Local 7.2 CN-G 0) vi använder i det publika telefonnätet finns funktionerna distinctive alerting respektive distinctive ringing i några varianter, i huvudsak realiserade i programblocken DIAS och SUSMSN. Grundtanken är att man kan ansluta flera telefonnummer till samma abonnentlinje och sedan urskilja anrop till de olika numren med ringsignaler vars karaktär skiljer sig från varandra. Ringsignalkaraktärerna definieras med parametersättning i blocket LI33R för den typ av abonnentsteg och hårdvara vi använder. Vanligtvis ges en upprepad lång signal (vanlig ringsignal) på det första numret och två korta upprepade ringsignaler på det andra numret. Karaktären sätts per SNB med SCL=RITY-n. Samma funktioner finns dessutom i Centrex-delsystemen BGS och BGC. Liknande kodringningsfunktioner kan påträffas i dagens SIP-ATA.