Gåseberg m.fl. stationer på Lysekilsbanan sökes mer info om. (Järnväg allmänt)

av mikekris, Wednesday, March 15, 2023, 17:03 (5 dagar sedan)

[image]Jag undrar om nån har privattagna bilder över främst Gåsebergs station med bangård (3 spår), helst under perioden 1950 - 65 då den var som mest utrustad. Bangården mot Häggvall/ Lysekil är nästan "en vit fläck" för oss. Min moster bor i stationshuset sen ca 45 år tillbaka och jag vet inte ens om den blev ommålad från röd till ljusgul under 50-talet? 🤔🙄 På sena 60-talet blev det ljusgrå plast, typ Lavella-spont när det blev förvandlat till privathus med garage.

Även Häggvalls lilla hållplatsstuga vet jag inte om den bytte färg, men den revs troligen 1963 enligt uppgift. Det finns även fler saker som jag vill ha vyer på när det gäller Lysekilsbanan (minst 40 år gamla bilder, helst) och det som kan nämnas är Buahöjds hållplats (nedlagd 1957), infarterna till Brodalens station, främst från Brastad. Det långa sidospåret vid Gläborg mot Håby (troligen fram till 1981), Håbygård stationshus före det revs ca 1969 och Smedberg stationsområde (som verkar ha byggts om flera gånger). Speciellt baksidorna (ej spårsidan) av stationshusen är av extra intresse. ;-)

Anledningen till min efterlysning är att vi i Lysekils Modellsällskap (LMS) planerar att bygga dessa i modell (50-talet) och behöver därmed allmänhetens hjälp med att klarlägga det som vi ännu inte har fått vetskap om. Jag "dammsuger nätet" emellanåt och har funnit en hel del bra bilder från Lysekilsbanan med omnejd och har även fått tag i ritningar på flera stationshus, men behöver mer "på fötterna" innan vi kan skapa trovärdiga modeller med hela miljön runtom.
Även hus och miljöer upp till ca 250 m från spåret (inkl. linjebilder på spåret förstås) kan vara intressanta. Hjärtligt välkommen med dina bidrag som kan vara berättelser, foton, ritningar, beskrivningar och linjeböcker eller att bli aktiv eller stödmedlem. 😇

Bilden är en flygbild som visar översikt över det område som är intressantast att få bilder av; Det trespåriga bangårdsområdet i Gåseberg så som det såg ut under bara ca 15 - 16 år, ca 1950 - 65.
Jag finns här på Messenger eller på telefon 15100, alternativt 070-3667399 eller på mejl mikaelkristensson66@gmail.com .
Mvh ordföranden i Lysekils Modellsällskap. :-)