Höga belysningsmaster (Järnväg allmänt)

av mormorsgruvan, Saturday, March 25, 2023, 13:49 (370 dagar sedan)

Hade SJ höga belysningsmaster på andra bangårdar än rangerbangårdar ?

Höga belysningsmaster

av Sven A, Saturday, March 25, 2023, 15:22 (370 dagar sedan) @ mormorsgruvan

Hade SJ höga belysningsmaster på andra bangårdar än rangerbangårdar ?

Belysningsmaster eller strålkastarmaster som det även benämndes som, infördes runt 1930 enligt de bilder som jag hittat på digitalt museum.
Det som vi idag kallar rangerbangårdar är bangårdar med vallväxling, men omfattande växling där behov av ordentlig belysning finns, finns även på andra bangårdar.
Till exempel fanns belysningsmaster vid verkstadsbangården i Fjällbo, Göteborg. Dessa är nu utbytta mot lägre belysningspunkter, ty med den LED-belysning som används numera uppnåddes inte tillräcklig ljusstyrka om den monteras i höga master.

Så svaret på din fråga är: Ja.

Höga belysningsmaster

av mormorsgruvan, Saturday, April 01, 2023, 13:05 (363 dagar sedan) @ Sven A

Mellan Glödlampsbelysning och LED-belysning fanns väl en lång period där belysningen utgjordes av natriumlampor. På Malmö godsbangård finns fortfarande natriumlampor.
Användes natriumlampor någon gång i de höga belysningsmasterna.

Höga belysningsmaster

av Torbjorn_Forsman, Saturday, April 01, 2023, 16:24 (363 dagar sedan) @ mormorsgruvan

När det gäller natriumlampor, så har ju både lågtrycks- och högtrycksnatriumlampor förekommit.

Lågtryckslamporna gav ett enfärgat (monokromatiskt) gult ljus, där färgtoner inte alls gick att urskilja. Men de hade de lägsta driftskostnaderna (baserat på ljusutbyte, pris för lampa och armatur, lampans livslängd mm) av alla lamptyper som var tänkbara för utomhusbelysning på 1960-70-talet.
Senare kom högtrycksnatriumlampor, fortfarande med ett gulaktigt ljus men med avsevärt bättre färgåtergivning. De förekommer för gatubelysning ända in i modern tid men är på väg att fasas ut nu pga att de innehåller kvicksilver.

Kvicksilverlampor (HPL) har också varit vanliga, man känner igen dem på det kallvita ljuset ungefär som gammaldags lysrör, och att en kall lampa tar god tid på sig innan den lyser med full ljusstyrka. Under tändförloppet är ljuset ofta snarare rosa än kallvitt så länge lampan är i gott skick, när den har åldrats lyser den vitt men svagt medan den är kall och aningen grönaktigt när den är uppe i drifttemperatur.

Belysningsmaster av trä

av mormorsgruvan, Saturday, April 01, 2023, 13:38 (363 dagar sedan) @ mormorsgruvan

Har förekommit vid stugsund. Med vardera 8 st strålkastare.