Nytt från GHJ (Järnvägs- och Museiföreningar)

av Ante Svensson, Tuesday, March 04, 2008, 05:06 (5889 dagar sedan)

På Gotland jobbar vi vidare med SlRJ 3 Dalhem (SJ N5p 3073). Efter provkörningarna för ett par veckor sedan håller vår Ma på med pannklädseln. En del nytillverkning av plåtar måste göras då vissa av plåtarna måste bytas ut p g a svåra plåtskador alt att några plåtar saknas efter renoveringen 1974-8. Idag pågick nytillverkning av den främsta pannplåten.

På SJ Bop 876 håller vi på att klä om alla sofforna i vagnen. Vi kunde genom ett initiativ från SMoK köpa nytt tyg för ett par år sedan och nu har alltså 1/3 av sofforna klätts om. Återstoden ska vara klara under våren. Tyg till gardiner har också införskaffats och svägerskan till vår CMa har åtagit sig att sy upp 32 gardiner till vagnen. Montering ska ske under våren. När detta är klart kommer vagnen inte längre att vara så kal som den upplevs idag. Inredningen kommer att vara som ny. Senare under året planeras nya gångmattor att införskaffas till GJ Co 8, CD 43, C 44 och Bop 876.

Vi medverkar sedan ett år i ett projekt ägt av kommunen med syfte att stärka besöksmålens affärsmässighet. Vi håller nu tillsammans med en ekonomisk konsult att titta på möjligheterna att öka intäkterna i verksamheten. Nya former av trafik, nya varor i butiken, andra marknadsföringsåtgärder etc. är sådant som vi tittar på. Positivt är att vi haft seminarier i ämnet och att detta gjort att vi kunnat fokusera på möjligheter istället för problem och att fler av våra aktiva kommit med i tänket.

Stormen som drabbade Sydsverige förra veckan slog hårt mot Gotland men de enda skador som drabbbade GHJ var att en helbom vid Ekens vägövergång blåste av. I övrigt blåste portarna på Vagnhall 2 upp men detta var ju rätt lindrigt. En miljöförhöjande detalj vid Eken är att en lampa satts upp ovanför anhaltens namn. Den ger mer liv åt platsen.

Annat på gång är att färdigställa vår lokomotor Z4p 320 samt MDR127p 3022. Båda dessa är snabbt åtgärdade men vi avvaktar med dem så att vår CMa ska kunna fokusera på Dalhem, vi vet att han annars inte kan hålla sig borta från något av dessa båda objekt. Men både lokomotorn och motordressinen planeras sättas i drift i år.

Nytt från GHJ -kanon!

av Olle E, Tuesday, March 04, 2008, 20:56 (5888 dagar sedan) @ Ante Svensson

Tack för dessa små blänkare som visar att föreningen finns. Jag tror att det är ett bra sätt för föreningar att marknadsföra sig gentemot oss som inte är aktiva, men följer föreningarna och deras verksamhet med intresse. Det behöver inte vara stordåd som presenteras. En upplåst vagnhallsdörr är också en nyhet...
Vi är en viktig målgrupp, och vi, våra barn, vänner och släktingar utgör en säkerligen inte obetydlig del av kunderna!