Ruda stationhus.... (Byggnad)

av Patrik E @, Sunday, March 09, 2008, 15:47 (5863 dagar sedan)

Detta stationshus och godsmagasin sjunger nog på sista versen nu om man skall gå efter nuvarande utséendet. Det står tomt med krossade rutor och föfaller. Detta stationshus är väl att betrakta som ett "standardstationshus" av KBJ modell. Är det någon som vet var jag skall söka efter en ritning av Ruda stationshus? Riks/Landsarkivet? Eller är det enklare att ge sig ut med digitalkamera och tumstock?:-(

Ruda stationhus....

av Rasmus Axelsson, Sunday, March 09, 2008, 17:08 (5863 dagar sedan) @ Patrik E

Är det någon som vet var jag skall söka efter en ritning av Ruda stationshus? Riks/Landsarkivet?

Jag ska kolla hemma om jag har något noterat på Ruda. Det kan finnas något bland SJs ritningar på Riksarkivet i Arninge men många godbitar finns även på Landsarkivet i Göetbrog.

Eller är det enklare att ge sig ut med digitalkamera och tumstock?:-(

Det är enklare om det finns en ritning, men är det så att du vill ha det nuvarande utseendet med eventuella förändringar sedan senaste ritningen, tycker jag definitivt att du ska ut och fotodokumentera! Isåfall kan både kamera och mätredskap vara nyttigt...

Ruda stationhus....

av Baloo, Tuesday, March 11, 2008, 08:59 (5862 dagar sedan) @ Rasmus Axelsson

Det finns en metod som jag har för mig att bl a Claes Mattisson hos Sällskapet Westerås Banbyggare använder. Man gör en tumstock med vita och svarta halvmetersfält, preciserat till decimeterfält om vartannat på den sista halvmetern. Genom att ställa upp den mot en husvägg som avbildas med kameran kan man lätt se och närmare bestämma dimensionerna, även på detaljer såsom lister, utifrån bilden. Med lite enklare grepp i form av perspektivlära och proportionalitetshänsyn går det på så vis att framställa mycket noggranna ritningar med en ganska begränsad arbetsinsats ute i fält.

Ruda stationhus....

av Patrik Eriksson, Tuesday, March 11, 2008, 12:01 (5861 dagar sedan) @ Baloo

Tackar för tipset. Jag har tänkt att bygga en modell av huset i 50-tals skepnad d.v.s ungefär samma skepnad som det har idag. Jag har ingen aning om vilket år det fick sin gula färg, men foton på 40-talet visar att det var vitt då.

Nja...

av Rasmus Axelsson, Wednesday, March 12, 2008, 13:07 (5860 dagar sedan) @ Rasmus Axelsson

Jag ska kolla hemma om jag har något noterat på Ruda. Det kan finnas något bland SJs ritningar på Riksarkivet i Arninge men många godbitar finns även på Landsarkivet i Göetbrog.

Jag hittar inget specifikt om Ruda stationshus i notiserna från Landsarkivet i Göteborg, men det kanske finns något ändå, typ typhusritningar eller så.

Nja...

av Patrik E, Wednesday, March 12, 2008, 23:17 (5860 dagar sedan) @ Rasmus Axelsson

Ok. Tack i alla fall. Jag tror att jag kommer att ge mig ut inom de närmaste veckorna och fota med måttstav. Hoppas bara att jag hinner före grävskoporna.:-|

Ruda stationhus....

av Johan S, Tuesday, March 11, 2008, 13:45 (5861 dagar sedan) @ Patrik E

Dokumentera på plats ger en helt annan känsla för byggnaden. Sedan kanske man inte behöver överdriva dokumentationen. Men mät gärna några huvudmått så som fasadernas höjd och längd samt fönster- och dörröppningar så går det lättare att fixa till proportionerna på bilderna i datorn sedan.

Tänk också på att diverse "tredimensionella" mått som tex takutsprång samt listers och foders tjocklek kan vara svåra att få fram ut tvådimensionella foton.

/Johan

Ruda stationhus....

av z750asn, Tuesday, March 11, 2008, 22:54 (5861 dagar sedan) @ Patrik E

Om du ar tillgång till boken om KBJ så finns det en liten text att läsa, en spårplansritnig och en bild på stationshuset.
En möjlighet kan vara att låna den på närmast bibliotek, boken är utgiven 2001 och författaren heter Björn Edman i SJK skriftserie nr 73.
Ritningar kan ju möjligen finnas hos Högsby kommun.

Mvh
Anders