Skånska vägskydd: Dalbyvägen i Veberöd (Signaler/säkerhet)

av Gunnar Ekeving, måndag, november 23, 2009, 23:15 (3886 dagar sedan)

I västra änden av Veberöds bangård fanns två plankorsningar med fällbommar; Dalbyvägen som låg längst ut och Silvåkravägen hundra meter närmare stationshuset. 1950 uppgav tidtabellsboken del A att båda övergångarna sköttes av vägvakt. Troligt är väl att vägvakten även var tågvägsklargörare och manövrerade växlarna vid tågmöten.

[image]

En mulen novemberdag 1957 togs dessa bilder. Då hade bommarna försetts med elektrisk drivanordning av AVOS typ F5, och manövrerades väl från närheten av stationshuset.

[image]

banvakt.se har uppgift om banvaktstuga på platsen, och det är väl den som syns till vänster på bilden ovan.

[image]

Eftersom det är en bred väg med dubbla bommar finns det en drivanordning på vardera sidan vägen. Dessa drivanordningar står till vänster om spåren på bilden ovan. Mellan spåren sitter en lågt placerad V-signal. Motsvarande V-signal för Silvåkravägen skymtar i bakgrunden. Kanske hade dessa signaler just installerats när bilderna togs?

Jag vet inte syftet med den svarta runda anordning som sitter på en stolpe synlig mellan högra bommen och parkeringsförbudsskylten. Möjligen kan det vara rester av en bomsignalskärm och vridlykta.

De mekaniska trådledningar som går mellan spåren på bilden ovan användes säkerligen för att manövrera infartssignalen, och troligen även för att låsa ingångsväxeln. Den semafor som syns i bakgrunden på bilden ovan måste rimligen vara en utfartssignal. Det var fram till 1950-talet ovanligt med utfartssignaler, så troligen fanns det här någon speciell anledning. En lastplats (Klostersågen) låg visserligen på sträckan till Sjöbo, men tidtabellsboken del A 1957 anger att lastplatsväxlarna var oförreglade, så signalen hade alltså inget samband med dessa växlar.

[image]

På sista bilden syns infartssignalen i bakgrunden.

Bilder från Sveriges Järnvägsmuseum

Skånska vägskydd: Dalbyvägen i Veberöd

av Nils-Bertil @, Strömsnäsbruk, tisdag, november 24, 2009, 10:03 (3885 dagar sedan) @ Gunnar Ekeving

Har Du skickar bilden på banvaktsstugan till Banvakt.se?
Ett trevligt forum för studier och/eller bidrag med bilder och fakta.
mvh:-)
nils

banvakt.se

av Gunnar Ekeving, onsdag, november 25, 2009, 23:15 (3884 dagar sedan) @ Nils-Bertil

Har Du skickar bilden på banvaktsstugan till Banvakt.se?
Ett trevligt forum för studier och/eller bidrag med bilder och fakta.
mvh:-)
nils

ja, banvakt.se är mycket användbar och jag har förstått av Jöran och Rasmus, som gjort ett jättejobb med databasen och webbsidorna, att banvakt.se inte är tänkt endast för uppgifter om banvaktstugor, utan även sådant som gäller annan infrastruktur. Möjligen skulle därmed även uppgifter om vägskyddsanläggningar, vägbevakning, förekomst av separat vägvaktskur vid banvaktstuga mm kunna komma in på banvakt.se så småningom. När det gäller mina reprofoton på vägövergångar, där banvaktstugor ibland förekommer, tror jag Jöran bevakar forumet och plockar in de bilder som anses av tillräcklig kvalitet och intresse till banvakt.se!

Skånska vägskydd: Dalbyvägen i Veberöd

av rallarswingen, fredag, januari 03, 2014, 06:55 (2384 dagar sedan) @ Gunnar Ekeving

Banan som sträcker sig från Dalby till Veberöd har jag skogat när de skulle börja med dressinerna, sly buskar och träd åkte..likaså stenar och annat bråte..
Blev attackerad av ugglor och Glador..

RSS-feed av trådar
powered by my little forum