Skånska vägskydd: Kastberga öster (Långebro - Eslöv) (Signaler/säkerhet)

av Gunnar Ekeving, Friday, July 30, 2010, 22:29 (5012 dagar sedan)

61,8 km från Långebro låg fram till 1934 stationen Kastberga, som då lades ner helt och hållet. Stationen låg bara fyra kilometer från Eslöv, och kanske hade lastbilar och bussar ryckt undan stationens existensberättigande?

I slutet av 1950-talet fanns två bevakade vägkorsningar i närheten av den forna stationen; Kastberga öster vid km 61,230 och Kastberga väster vid 61,678. Från den sistnämnda har jag inte hittat några bilder, men vid Kastberga öster såg det ut så här, troligen i slutet av 1950-talet:

[img]http://www.ekeving.se/o/3sis/Cr-E/KastbergaOster_frv.JPG[/img]

[img]http://www.ekeving.se/o/3sis/Cr-E/KastbergaOster_frb.JPG[/img]

[link=http://banvakt.se/sok.php?objekt=10101]Banvakt.se[/link] har nyare bilder på banvaktstugan. Där framgår att det även fanns en banvaktstuga vid Kastberga väster. Båda övergångarna hade fällbommar, så man kan utgå från att det var samma vägvakt som betjänade båda vägskyddsanläggningarna. Jag ser inga vindspel på bilderna ovan, och hade vakten varit placerad vid östra övergången hade där nog funnits en vägvaktskur. Det var ju inte alltid folk som bodde i banvaktstugan som tjänstgjorde som vägvakt, och i varje fall på 1950-talet brukade det komma en ersättare under ordinarie vägvakts fridagar, och banvakten kunde inte tvingas att låta ersättaren hålla till i banvaktstugan i väntan på tåg. Så troligen fanns kur och vindspel vid Kastberga väster

Bilder från Sveriges Järnvägsmuseum

Skånska vägskydd: Kastberga öster (Långebro - Eslöv)

av Anders Olsson, Saturday, July 31, 2010, 09:48 (5012 dagar sedan) @ Gunnar Ekeving

Banvaktsstugan Kastberga västra är identisk med f d stationshuset som åtminstone under SJ-tiden var banvaktsstuga, fick SJ-nummer. Tråkigt att det inte finns bild på denna. Hade varit roligt att se denna numera rätt ombyggda byggnad i mera järnvägsskick.

Stationshus blev banvaktstuga

av Gunnar Ekeving, Monday, August 02, 2010, 22:16 (5009 dagar sedan) @ Anders Olsson

Banvaktsstugan Kastberga västra är identisk med f d stationshuset som åtminstone under SJ-tiden var banvaktsstuga, fick SJ-nummer.

Kan det ha varit så att f d stationshuset tog över banvaktstugefunktionen från Kastberga östra? Stationshuset kanske var i bättre skick, och järnvägen kan därför tänkas ha gjort sig av med den gamla banvaktstugan vid östra övergången??? Annars var det ju sällan så att antalet sträckvakter ökade, snarare förlängde man sträckorna

Stationshus blev banvaktstuga

av Anders Olsson, Tuesday, August 03, 2010, 08:38 (5009 dagar sedan) @ Gunnar Ekeving

Enligt banvakt.se har båda stugorna nummer i SJ-serien, vilket väl tyder på att de åtminstone någon tid använts paralellt. Jag håller dock med om att tre banvaktsstugor mellan Eslöv och Kungshult på 1940- och 50-talen.