Skånska vägskydd: Furulund och Flädie (Signaler/säkerhet)

av Gunnar Ekeving, Monday, September 13, 2010, 00:36 (4945 dagar sedan)

På "Lommabanan" Kävlinge - Arlöv, en del av ursprungliga Västkustbanan, finns fortfarande många plankorsningar, bland annat i Furulund. En av vägskyddsanläggningarna där har jag tagit upp i tidigare inlägg. Vet dock inte om det är Furulund Norra, numera Kungsgatan, eller Furulund södra, numera Solgatan. Troligen är det norra - SJ:s tredje distrikt beklagade sig månaden efter det att bilderna tagits över att fällbomsstativen vid just den övergången var placerade på trottoaren resp ute i gatan. Detta tvingade ut gångstrafikanter i körbanan, och fällbomsstativen blev ofta påkörda [skrivelse till Kungl Järnvägsstyrelsens elektrotekniska byrå den 22 sept 1956; i skrivelsen nämns att två fotografier bifogas, och det handlar väl troligen om de bilder som togs i augusti samma år]. På bilden nedan syns ganska väl hur stativen var placerade:

[image]

Tredje distriktet ansåg att den mekaniska bomanläggningen var försliten och därför borde bytas mot en elektrisk med enhetsdriv. Då kunde fällbommarna få en bättre placering, något som också var ett krav från Furulunds köping.

I Flädie finns också en plankorsning, numera benämnd Flädie norra. Bilderna nedan togs troligen mot slutet av 1950-talet.

[image]

Det finns en fristående vridlykta kombinerad med bomsignalskärm. Man ser också en V-signal, vilket troligen är den mobila signal som användes för att prova ut lämplig signalplacering. Mot vägen signaleras med kryssmärkeslyktor.

[image]

Det är antagligen banvaktstugan Flädie som syns på bilderna; kilometertalet stämmer väl med uppgiften hos banvakt.se

Flädie hade för övrigt längre tillbaka anslutning till banan Lund - Bjärred, vars tåg ofta gick in till Flädie via ett förbindelsespår från Leråkra. Passagerare som inte skulle byta till eller från Västkustbanan fick nöjet att besöka Leråkra två gånger.

Bilder från Sveriges Järnvägsmuseum

Skånska vägskydd: Furulund och Flädie

av Claes J, Monday, September 13, 2010, 05:33 (4945 dagar sedan) @ Gunnar Ekeving

Tack för bilderna.

Vad gäller övergången i Furulund, så bör det vara Furulund Norra, vid Kungsgatan. När jag jämför bilderna med satellitfoto på Google maps, så syns att även om mycket ändrats, ligger flera av husen kvar längs gatan.

Bilderna du lägger upp är bra exempel på hur ett foto som togs för att dokumentera en befintlig situation nu, många år senare, har blivit viktiga, tidstypiska historiska dokument som visar oss mycket av vardagen runt järnvägen på 50-talet.

Skånska vägskydd: Furulund och Flädie

av Anders Olsson, Tuesday, September 14, 2010, 20:53 (4944 dagar sedan) @ Claes J

Bilderna från Flädie visar ju bara norra delen av bangården och därför syns inget av Lund-Bjärreds/BLHJs anslutning som revs upp i slutet av 1950-talet efter att de sista åren använts för uppställning av övertaliga vagnar. Finns det en bild från Flädies södra korsning från samma tid skulle det vara mycket intressant.

Flädie södra

av Gunnar Ekeving, Friday, September 17, 2010, 21:28 (4941 dagar sedan) @ Anders Olsson

Bilderna från Flädie visar ju bara norra delen av bangården och därför syns inget av Lund-Bjärreds/BLHJs anslutning som revs upp i slutet av 1950-talet efter att de sista åren använts för uppställning av övertaliga vagnar. Finns det en bild från Flädies södra korsning från samma tid skulle det vara mycket intressant.

Dessvärre, och jag tror inte ens det fanns någon vägskyddsanläggning vid Flädie södra på den tiden. Jag kollade i en [link=http://www.ekeving.se/o/3D/A_Tp-Al_1959.pdf]tidtabellsbok från 1959[/link], och där finns bara en vägkorsning i Fläde angiven (nuvarande Flädie norra)

Flädie södra

av Anders Olsson, Friday, September 17, 2010, 22:45 (4940 dagar sedan) @ Gunnar Ekeving

Säkert helt riktigt. Vägen Lund Bjärred byggdes vid denna tid och det 'r den som korsar vid Flädie Södra. Den ligger bl a på Fjelie bang[rd och därför revs denna del av f d BLHJ.

Skånska vägskydd: Furulund och Flädie

av lasse larsson, Wednesday, December 29, 2010, 09:25 (4838 dagar sedan) @ Gunnar Ekeving

hej

Satt o kollade på ovanstående länk och vill bekräfta att det är banvaktsstugan på bilden. De som bodde där tills den revs i mitten av 60 talet hette Fridolf i efternamn. Numera ligger Skånehobby på den tomten.

Tack för trevliga bilder från Flädie