Deprecated: Function strftime() is deprecated in /customers/c/d/b/jvmv2.se/httpd.www/gamlaforum/inlagg.php on line 51 Gamla Järnvägshistoriskt Forum - Re: Elefantvagnar?

<< Till Järnvägsmusei Vänner

Gamla Järnvägshistoriskt Forum

Till (nya) Järnvägshistoriskt Forum >>

Åter till forumets huvudsida
Observera att detta forum är stängt för nya inlägg

Re: Elefantvagnar?

av Sune Nylén onsdagen den 26 december 2007 BD: Elefantvagnar?
Skribentens e-postadress

>
>Undrar om benämningen "elefantvagnar" (sid 35, rad 10) var vanlig då, när standard G var nya? Senare har den väl inte använts?
En tanke så god som någon är väl att på den tiden när cirkusarna flyttade runt per järnväg var begreppet elefantvagnar vanligt förekommande.När dessa sedan helt gick över till att förflytta sig per landsväg blev uttrycket inte längre aktuellt På de gamla Gsh vagnarna stod det med gjutna bokstäver " Lastar 40 man 8 Hästar. På gamla journalfilmer från kriget förekommer ju ett flitigt på och avlastande av hästar från Gsh och de flesta typer av vagnar ,men när landsvägstransporterna tog över var väl inte detta heller aktuellt, utom vid något enstaka tillfälle. GDG t.ex.köpte ju ett stort antal G vagnar i mitten på trettiotalet och då förekom ju djurtransporter per järnväg dagligen.Detta var ju på den tiden det sätt ,på vilket även cirkusarna förflyttade sig , så det var väl inte så konstigt att benämningen elefantvagnar förekom. Det hängde ju inte bara på lastvikten utan också på djurens storlek.Att få in en elefant i t.ex. en Gsh vagn skulle nog stöta på problem ,då djuret säkert skulle finna vagnen i trångaste laget.
,


Hela tråden: