Deprecated: Function strftime() is deprecated in /customers/c/d/b/jvmv2.se/httpd.www/gamlaforum/inlagg.php on line 51 Gamla Järnvägshistoriskt Forum - Elefanter på järnväg

<< Till Järnvägsmusei Vänner

Gamla Järnvägshistoriskt Forum

Till (nya) Järnvägshistoriskt Forum >>

Åter till forumets huvudsida
Observera att detta forum är stängt för nya inlägg

Elefanter på järnväg

av Johan Vinberg onsdagen den 26 december 2007 Sune Nylén: Re: Cirkus?


>>När började cirkussällskap med elefanter resa runt i landet?
>Jag har konsulterat " Myggans Nöjeslexikon " som på nära 20 sidor avhandlar ämnet Cirkus, men något bestämt besked på det Du frågade efter kan jag dessvärre inte stå till tjänst med. Låt mig i egenskap av tågantusiast (ULJ-are) och tillika ledamot av Cirkusakademien besvara den intressanta frågan.Den moderna cirkuskonsten är ca 240 år gammal. Först för ca 120 år sedan började elefanter bli ett inslag i cirkusföreställningarna, främst i USA men också i central-Europa. I Sverige förekom elefanter mycket sällan på cirkusar fram till 1910-talet. Dock hade Cirkusbyggnaden på Djurgården gästespel 1893 eller 1894 av den färgade elefantdressören Thompson från USA.Man blandar dock lätt ihop begreppen. Det fanns vid samma tid en mängd kringresande menagerier, dvs utställningar med levande djur.
Dock uppträdde inte dessa djur utan enbart förevisades.
Redan på 1860-talet reste fransk-svenske Jean Baptiste Gautier runt i Sverige med en elefant - som bl.a orsakade upplopp i Skänninge. Den tyska familjen Philadelphia var i Sverige kring sekelskiftet med elefanten Topsy (jo - legendariske Nalen-chefen Topsy Lindblom är uppkallad efter denna elefant).
Gautier drog sin elefant på en kärra dragen av hästar. Philadelphia använde sig av järnväg.Den första cirkusen som turnérade en hel sommar med elefanter i Sverige var tyska Cirkus Strassburger 1915. Året därpå kom den tyske konkurenten Carl Hagenbeck - även denne med elefanter i sina stallar.
Både Strassburger och Hagenbeck återkom med cirkustält och elefanthorder till Sverige 1927, 1929, 1937, 1938 - men ingen svensk cirkus hade elefanter på prgrammet under samma period. Det dröjde till 1943 då den svenske cirkusmannen Trolle Rhodin hyrde 7 elefanter från Hagenbecks djurpark i Hamburg (som fortfarande finns kvar i nyrenoverat skick) - då plötsligt skulle hela den svenska cirkusbranschen ha elefanter - konkurenterna Scott, Altenburg, Mijares-Schreiber, m.fl. var inte sena att hänga på trenden.
Så först från 1943 och fram transporterades elefanter konitunerligt på svenska järnvägar (då unantar jag de år Strassburger och Hagenbeck var i Sverige).
Cirkus Scott var den sisrta cirkusen som övergav järnväsgtransporter. 1979 var den sista sommaren då elefanter reste med järnväg under en sommarturné.
Dock använde sig Diana Rhodin på Cirkus Brazil Jack av järnvägstranspirt av sina två elefanter så sent som nyåret 1985-86 för ett vintergästspel i Stockholm.Hilsen
Johan


Hela tråden: