Gp 3043 växlar [bild] (Historiskt material)

av ak44, Saturday, March 07, 2015, 11:24 (3340 dagar sedan) @ Ola Almquist

Jo, kortet fanns på samlingsportalen och man ser tydligt att stationshuset har en "inbyggd" fasad*. Samma sak syns på Jan-Anders bild.

*Det här heter säkert något annat på arkitekt- eller byggtekniskt språk, men vi säger "inbyggd fasad".

Jag har en annan bild i en bok, Lennarts järnvägsvärld i svartvitt. ISBN: 978-91-87196-10-9. På sidan 12, längst ner, finns en vinterbild. Texten säger Passage av Hohultslätt. På bilden syns stationshuset och magasinet. Det syns också några stora vita villor bakom stationshuset, till vänster i bilden. Dom villorna finns kvar än i dag. Dom syns också på det aktuella vykortet bakom stationshuset. Bilden i boken är tagen från det som i dag är ICA-butikens parkeringsplats.

Och när vi ändå är igång, Varför heter det Alstermo och inte Hohultslätt? Jo, det var Alstermo pappersbruk, grundat 1804, kända för bl.a Unicaboxen och resväskor av en hård pappkvalitet m.m m.m. Dom hade så många kunder ute i världen och kunderna hade svårigheter med att uttala ordet Hohultslätt. Det gick lättare att säga Alstermo. Därför byttes ortnamnet ut. I dag är tyvärr Alstermo bruk så gott som utraderat. Det är någon sorts Outlet av kartonger och förvaringsboxar, men det syns sällan några människor där. Och produkterna som säljs är i dom flesta fall tillverkade någon annan stans.


Hela tråden: