Dieselmuller och SA3-koppel: Några bilder från österled (2) (Järnväg allmänt)

av PeO @, fredag, juli 24, 2020, 00:01 (66 dagar sedan) @ Anders Järvenpää

Ett besök i Imatra är inte komplett utan att beundra landets till effekten största vattenkraftverk (Imatraforsen, 192 MW). Här intagskanalen från kanalbron.

[image]

Den hängivne industribane-entusiasten lägger givetvis märke till det smala spåret inne i kraftstationen på nedströmssidan.

[image]

Jag kan inte låta bli att jämföra med Trollhättan, 3 mil bort.
Imatra ser ut att ha en imponerande vattenmängd, men kanske lite mindre fallhöjd Trollhättan har 32 meter fall. 2 kraftverk om 130 + 178 MW, tillsammans 308.
När jag gick behörighetskurs i staden 1983 gjorde vi ett studiebesök på reservkraftverket på Stallbacka. Det hade då tre turbiner med sammanlagd maxeffekt om 325 MW, men ett fåtal drifttimmar om året, för det mesta fungerade den normala försörjningen, men det hände ju att det blev avbrott på försörjningen från norr. En av de tre turbinerna flyttades ett tag efteråt till Gotland, jag tror Slite.
Intressant att en kraftstation hade Francisturbiner, en Kaplan-, minns inte vilken.

Den numera torrlagda forsrännan är Finlands historiskt sett absolut främsta natursevärdhet. Sommartid öppnas dammluckorna vissa dagar och tider.

Säkert en imponerande syn. Gamla forsen ser lite smalare ut än i Trollhättan, där det också brukar släppas på då och då sommartid. Ett extra påsläpp den dagen jag gick ut gymnasiet 1972, vet inte om den traditionen fortsatt.

[image]
Stundom ser man intressanta trafikmärken på landsvägen. Varnas här för lågt flygande åskmoln? :-D

[image]

Är det höjd och spänning på kontaktledningen?
(Skamligt att behöva fråga så om sitt grannland, som dessutom var en del av Sverige för bara dryga 2 sekel sedan.)


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum