WL14/BC14 (Fordon: vagnar)

av Niklas Bygdestam, Thursday, March 09, 2023, 19:34 (413 dagar sedan) @ Måns Johannesson

WL14 var en sovvagnstyp som SJ ville bli av med. De var byggda för tredje klass från början och hade inte alls den komfortnivå invändigt som man under 1970-talt förväntade sig av sovvagnar. Det var fasta sängar och rätt trånga kupéer. Då passade SJ bra att få bort dem och få in liggvagnar istället.


En liten urspårning men någon gång under 80-talet deklassificerades kvarvarande WL14 till liggvagnar BC14.

/Måns


Det var nitade WL14-vagnar. Det byggdes WL14 i två utföranden, en nitad version och en helsvetsad. Båda ansågs senare för spartanska i jämförelse med den komfortnivå som man ansåg krävdes för att det skulle få vara sovvagn. Detta alltså sedan liggvagnar infördes under 1960-talet.

De helsvetsade WL14 blev ombyggda till BC2 och därmed blev man av med dessa, men de nitade vagnarna ansågs inte lämpliga att bygga om till BC2-vagnar, på grund av att underrede inte var uppbyggt likadant på dessa med mera. Så de fortsatte som WL14 ett tag till. Men på senare år degraderades de till liggvagnar utan ombyggnad och fick då heta BC14. Kupéerna var fortfarande sovvagnskupéer av denna lite enklare variant och inga liggvagnskupéer. Som BC14 användes de i första hand i militärtåg.


Hela tråden: