Udda containervagn (Fordon: vagnar)

av Godsskada, Saturday, March 13, 2010, 09:56 (5160 dagar sedan)

För en tid sedan stötte jag (i samband med utröjning av skräprummet på en lokal åkstation) på några papper om en containervagn som jag inte hade hört talas om tidigare. Vagnen var en gammal SJ-vagn, littera Sgjnqss-w 873 , med nummer 458 1 000 resp. 001 och hade byggts i två exemplar, tydligen som en provserie.

Vad jag tyckte var litet udda med vagnen var att den var försedd med både huvudledning och matarledning, hydrauliska glidplan för lasten och dessutom tågvärmeledning. Den hade bara containertappar, ingen möjlighet till kombitrafik eller andra laster. Den skulle dessutom få gå i 120 km/h tom och 100 km/h med STAX D, vilket är litet småudda med tanke på årgången.

Vad var den här vagnen tänkt för egentligen? Snabbtransport av kylcontainrar drivna från tågvärmeledningen? Hängde den på något vis ihop med SJ:s försök att köra "rullande landsväg"-tåg av tysk modell? Eftersom det inte rullar hundratals av dessa vagnar på spåren idag, kan man ju anta att proven inte blev lyckade,men är det någon som vet något mer om dem?

/Godsskada


Hela tråden: