Vad föranledde detta foto (Järnväg allmänt)

av Arne, Sunday, February 07, 2016, 13:25 (3002 dagar sedan) @ Olof W

Vad föranledde därför detta speciella fototillfälle? Jag har svårt att tro att man mer rutinmässigt förevigade sådana här inspektioner av tyska ammunitionstransporter. Det bör nog ha funnits en mer påtaglig anledning än att ge den vice brandchefen plats på den mediala scenen! :-)


Kan det vara så enkelt att man ville visa allmänheten att man hade full kontroll på vad som skickades i vagnarna? Det förekom en hel del rykten om att tyskarna smugglade med både det ena och det andra. Bilden skulle kunna fungera ihop med en artikel i ämnet.

Bra dessutom att brandkåren hade koll på explosivämnen som säkert oroade helsingborgare som fick dem transporterade rakt framför rådhuset (om vagnen skulle söderut) eller förbi de inflytelserikas villor (om vagnen gick norrut).

/Olof

Det kan säkert vara så att man gentemot den svenska allmänheten offentligt ville visa att man var extra alerta. I det här sammanhanget vill jag åter framföra tanken på att man nu i april 1943 (läs: efter tyskarnas slutliga kapitulation vid Stalingrad den 2 februari 1943) kunde vara lite mer proaktiva gentemot de tyska transporterna genom Sverige. Man ville nog visa att det var svenskarna som bestämde på järnvägen och hade full koll på innehållet i godsvagnarna!


Hela tråden: