Apropå Riddarbron – det Helge Berglundska broprovisoriet (Bana)

av Arne, Saturday, June 10, 2017, 01:32 (2513 dagar sedan) @ Gunnar Ekeving

Stort tack alla. Med andra ord fanns den öppningsbara bron kvar tills dess att broarna gjordes om 1955 men man kan anta att den nog inte öppnades efter att Ridddarbron lagts ut.


Den provisoriska Riddarbron är en viktig faktor som jag inte tänkt på förrän jag läste ditt inlägg. Riddarbron kom tydligen till 1953, så därefter kan ingen öppning ha skett eftersom inga båtar kom under Riddarbron.

"Bron är att betrakta som en lokalbedövning, som inte är något gott i och för sig men gör ett oundvikligt ont mindre kännbart."

Citat av Helge Berglund vid invigningsceremonin av Riddarbron 18 juni 1953. Broprovisoriet, en pontonbro på 240 meter mellan Riddarholmen och Tegelbacken, som byggdes som en trafikavlastning sedan ett tidigare provisorium den s.k. Slingerbultsleden skulle stängas, kom att räcka ända fram till högertrafikomläggningen i september 1967.

Och så här beskrivs i en artikel på sajten www.stockholmgamlastan.se det tidigare broprovisoriet som existerade mellan åren 1929 och 1954:
Slingerbultsleden var inte det formella namnet på trafikleden som gick från Munkbron via Riddarholmens östra strand (Stenbecksstranden) till Riddarhuskajen och vidare till Vasabron, den hette egentligen Västra Skeppsbron. Den bestod av 2 broar...


Hela tråden: