Semafor -- inte från högerspår (Järnväg allmänt)

av Ulf Pålsson, Thursday, March 11, 2021, 23:31 (1143 dagar sedan) @ Stefan Isaksson

Däremot har jag ingen aning om semaforer på dubbelspår placerades utanför spåret, alltså med semaforen gällande mot normala körriktningen på spåret placerad på "fel sida". Det vore logiskt - ljussignaler är väl konsekvent placerade så. Fast det kanske inte fanns semaforer uppsatta i "motriktingen" i någon nämnvärd utsträckning i något land.

I Sverige har stationer belägna vid dubbelspår och utrustade med semaforer aldrig haft infartssignal från högerspår ("motspår"[i][/i]). När tåg vid enkelspårsdrift ankom på högerspår användes handsignalering (på senare år säo § 52:3, Infartssignal saknas). Semaforen/infartssignalen från vänsterspår stod alltid på spårets vänstra sida.

Däremot har det säkert förekommit att två olika järnvägslinjer har närmat sig varandra så att spåren på linjen närmast en station var belägna på samma sätt som på en dubbelspårig linje. I ett sådant fall hade förstås varje linje sin infartssignal, och det är rimligt att semaforen/infartssignalen från banan som var det högra spåret stod på det spårets högra sida.
/up


Hela tråden: