Urlastning av cyklar 1981 - men var? (Fotografier/bildfrågor)

av Harald, Friday, March 17, 2023, 21:14 (353 dagar sedan) @ Besc

För att fullständigt spåra ur, kan vi väl tillägna dem epitetet från Blekinge tycker jag, "Ökenråttor"

Anders


Haha, jaaaa! :-D

Fast möjligen är det en alltför snäv geografisk referens? Namnet torde i alla fall ha uppkommit när de körde på de torra grusbanorna (fd BKB) och drog upp obegripliga mängder damm ur gruset så det, likt namnförslagets förebilder, såg ut som gråa rökmoln bakom dem.

Likadana damm-moln lär ju rälsbussarna ha skapat på alla grusbanor i landet, men kanske syntes det mer i det öppnare blekingska landskapet? Eller så har bara blekingefolket mera humor än vi andra torrbollar uppöver? :-P


Många grusbanor hade väl rätt låg sth och dessutom ofta tätt mellan uppehållen. På f.d. BKB gick de ju i praktiken som snälltåg om än inte formellt. Under min tid i Pinan åkte jag en gång till Malmö. Som jag minns så var det full sula, 110-115 km/h. Det var en bokstavligen omskakande upplevelse :-)


Nog gick de som snälltåg, S298/S299 var tågnumret när de fick smeknamnet ”Ökenråttor”! Även tidigare fick dom ”kliva in” i snälltågstjänst, när dom ersatte Y3:orna.

Det kan hända, men jag åkte 1964 och närmaste Sv.Komm. jag har är 1965. Där går de inte som snälltåg utan rälsbusståg med fyrsiffriga nummer.


Hela tråden: