YEJ Richmondlok had pop-säkerhetsventiler (Järnväg allmänt)

av Lennart Petersen, Sunday, June 11, 2023, 17:54 (321 dagar sedan) @ BD

Fast i Piratens skildring så var det i Sverige som det inträffade, det var ett kungligt tåg på Ystadbanan som var försenat och Serrman körde in tiden med bravur och fick för det en kunglig medalj. Men fråntogs sedan medaljen sedan , som det heter i skildringen , det med viss indiskretion avslöjats att prestationen möjliggjorts genom att Serrmans matskrin hängde på säkerhetsventilen.
Och Serrman nämns flera gånger i skildringen om Bombi Bitt som. när jagpersonen (Fritjof själv) ropar : ” ou far , det är amerikanarn och det är Serrman som kör. Det var ju tre amerikanska lok på YEJ men Piraten nämner bara ”amerikanarn” i singularis.
I verkligheten tycks det ha varit rätt mrdelmåttliga lok med brister.
Piraten växte ju upp på en järnvägsstation och det finns mycket tåg i skildringarna.
Pumphuset med Jöns pumpare, Tall och Fatt som tjärade taken, biografägaren i levande bilder som öppnar vagnsdörren med sin käpp. En av de sista historierna är när den åldrade patron Esping låser in sig på toaletten för att kunna inta brännvin till medhavda kräftor.


Loken från Richmond hade säkerhetsventiler av pop-typ som inte gick att manipulera.

Men dels hade ju Piraten litterär frihet och dels så står det inget om att rekordkörningen utfördes just med amerikanarn utan just ett försenat tåg med kungen ombord. Det kanske inte ens var på YEJ


Hela tråden: