Bevarande av godstågslok (Fordon: lok)

av Anders Sandgren, Monday, March 09, 2009, 10:31 (5527 dagar sedan) @ HP

När det gäller G9'an finns det väl två aspekter:
- att rädda loket som sådant från att bli bortom all räddning
- godstågslok generellt

I första fallet kan man tycka att loket borde tas omhand på något sätt och placeras inomhus. Det behöver ju inte flyttas från Hillerstorp, någon form av samarbete med HC borde kunna placera såväl G9 som E4 så att de bevaras bätre.
Att renovera loket till kördugligt skick är inte lika nödvändigt. En fungerande G10 fins och det finns trots allt angelägnare projekt.

I andra fallet tycker jag att man gör det enkelt för sig att säga att det finns gott om E/E2 och därför behövs inga fler godstågslok. Varför skulle man då ta hem C7'an från Hultsfred när det finns massor av B-lok! (samt systerlokek BJ 52 dessutom).
Snarare borde man titta på mångfalden. Framförallt de museiföreningar som saknar eget spår har idag en rejäl samling B/E-lok att använda som utflyktslok. Detta är både bra och dåligt. Bra därför att man sliter på en lokpark som inte är unit på något sätt och dåligt för att det lätt blir 'enahanda'.
Det finns andra bevarade godstågslok, men de flesta är inte i körbart skick. Grängesberg har de flesta. Även E4'an i Hillerstorp är då intressant, inte minst om man behöver delar till systerloket (man kan ju göra ett körbart och ett uppställningslok av de två). I Gävle finns typerna G, Kd, Ma & R som trevliga projekt för den händige... L16 1644 (NOJ 16/MTJ 13) får väl även det räknas som godstågslok. Hur mår KA 692?
Att sedan många andra loktyper saknas helt kan vi inte göra så mycket åt.

Godstågsloken dilemma (utom de något snabbare E-loken som även användes i Pt) är ju att det inte kan generera pengar på samma sätt som B/E-loken genom utfärder.

Men visst vore det trevligt att till eldriftens 100-årsjubileum i Kiruna ha en kavalkad med malmtåg med G/Ma/R-lok som dragare. De SS-byggda åttakopplarna från 1886-87 saknas ju däremot helt, men deras tid var ju tämligen kort. Och förståss fungerande Oa-lok...


Hela tråden: